Παλιουριά Γρεβενών

Η Παλιουριά του Δήμου Δεσκάτης σχηματίστηκε από τη συνένωση 9 οικισμών της γύρω περιοχής κατά την Τουρκοκρατία, για να προφυλαχθούν οι κάτοικοί τους από την επίθεση των Τούρκων. Έως το 1927 το χωριό κατοικούνταν από ντόπιους, ενώ μετά ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δεσκάτης και 47 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Γρεβενών. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 480 μέτρα και η κύρια ασχολία των κατοίκων, 350 το χειμώνα και 400 το καλοκαίρι, είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ο Αλιάκμονας περνά μόλις 2,5 χιλιόμετρα βόρεια της Παλιουριάς. Στο σημείο αυτό σήμερα εκτείνεται η τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα που δημιουργήθηκε λόγω της κατασκευής από τη ΔΕΗ του φράγματος Ιλαρίωνα που βρίσκεται βορειότερα.

Ο ταξιδιώτης θα χαρεί τη φύση στη θέση «Ξηρολίμνη» του όρους Βουνάσα 4 χιλιόμετρα ανατολικά. Το μεγάλο ελατόδασος σε συνδυασμό με τα πλούσια νερά και τη βρύση που υπάρχει εκεί, προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό.

Η θέα από την κορυφή της Βουνάσας (1.528 μέτρα) είναι απολαυστική. Εκεί βρίσκεται το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο που ανάγεται χρονικά στο 13ο-15ο αι. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, διαθέτει βιβλιοθήκη και διασώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες των 16ου-17ου αι. Όμορφες και παλιές εκκλησίες υπάρχουν γύρω από την Παλιουριά. Η Αγία Τριάδα 500 μέτρα βορειοανατολικά, ο Άγιος Γεώργιος 1 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, η Αγία Παρασκευή στην ίδια θέση και η Αγία Κυριακή 1,5 χιλιόμετρο δυτικά, διασώζουν τοιχογραφίες και εικόνες. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής μέσα στην κοινότητα είναι χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό μνημείο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες, ενώ παράλληλα αναβιώνει και τοπικά έθιμα. Το πανυγήρι του χωριού γίνεται στις 26 Οκτωβρίου.

Στην επίσκεψή σας στην Παλιουριά, δοκιμάστε κεμπάπ. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στη Βουνάσα και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Παλιουριά. Επιδοθείτε σε πεζοπορία ως την κορυφή της Βουνάσας, καθώς και στη γύρω περιοχή.

Χάρτης: