Φράγμα Ιλαρίωνα

Ενα απο τα μεγαλύτερα φράγματα και το 4ο στην ροή του ποταμού Αλιάκμονα, είναι το φράγμα του Ιλαρίωνα... Με την δημιουργία της τεχνητής λίμνης, που θα σχηματισθεί με το φράγμα του Ιλαρίωνα, ειδικοί υποστηρίζουν οτι η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου, θα είναι πλέον ''σταθερή'' και θα είναι στο μέγιστο υψος που εχει καθορισθεί....

Για την ΔΕΗ το φράγμα του Ιλαρίωνα θα αποτελεί:

ΣΤΟΧΟΣ

Διευκόλυνση της άρδευσης της περιοχής γύρω από το φράγμα
Μέριμνα για την ευρύτερη οικονομική/αγροτική ανάπτυξη της περιοχής
Τα αρχαία στο φράγμα του Ιλαρίωνα

Πολύτιμα ευρήματα της προϊστορικής ιδεολογίας, ένας κεραμικός κλίβανος, να ειδώλιο ελέφαντα, πέντε αρχαίοι τάφοι παιδιών κι μία χάλκινη κοτύλη που βρέθηκε για πρώτη φορά στα Γρεβενά αποτελούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, η οποία έγινε το 2007 στο φράγμα του Ιλαρίωνα στο μέσο ρου του ποταμού Αλιάκμονα
«Αποκαλύψαμε οικιστικά κατάλοιπα και πιο συγκεκριμένα τοίχους από αργολιθοδομή, χώρους δωματίων, καθώς και μεγάλο ορθογώνιο κεραμεικό κλίβανο, διαστάσεων 5Χ3,50 μέτρων, που δείχνει τις εργαστηριακές δραστηριότητες του οικισμού.
Προϊόν του εργαστηριακού χώρου είναι το αποσπασματικό συμπαγές ειδώλιο με κορμό ζώου που το «ιππεύουν» δύο μορφές, των οποίων σώζονται τα πόδια. Το μεγάλο μέγεθος, οι αναλογίες του σώματος του ζώου και των αναβατών, που βρίσκονται με απόσταση μεταξύ τους, θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην υπόθεση ότι πρόκειται για μεγαλύτερο ζώο, ίσως έναν ελέφαντα, και πιθανόν ότι προοριζόταν ως ανάθημα», θα πει η γνωστή αρχαιολόγος. Οι αρχαιολόγοι, όμως, έσκαψαν και στη διπλανή θέση «Παναγιά Διπόρου», όπου εκτιμάται ότι μαζί με τα παρακείμενα ευρήματα είχαν συνολικά τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας πόλης, που εκτεινόταν σε παραποτάμια περιοχή, αλλά συγχρόνως διέθετε χώρους κατοίκησης και καταφυγής στις πλαγιές των γειτονικών λόφων.

«Στη θέση «Παναγιά» διαπιστώσαμε την ανυπαρξία οικοδομικών καταλοίπων κανονικού οικιστικού ιστού, παρά την αποκάλυψη πιθεώνα από πέντε πίθους στη σειρά και την αποκάλυψη ενός κεραμικού κλιβάνου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο χώρο αναπτύσσονταν αγροτικές - ποιμενικές εποχιακές εγκαταστάσεις πολύ πρώιμα και κυρίως κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Εποχής. Πολύ προγενέστερα, (6ος – 5ος αιώνας π.Χ) θάφτηκαν και πέντε παιδιά σε ταφές διάσπαρτες στον ίδιο χώρο, που περιείχαν χειροποίητο κάνθαρο, γυάλινες χάντρες, χάλκινους κρίκους και βραχιόλι, σιδερένιο καμπύλο μαχαίρι, χάλκινο αγαλμάτιο ίππου και πήλινο ειδώλιο προγάστορος νάνου», ανακοίνωσε η κ. Καραμήτρου- Μεντεσίδου. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, για αυτό το ειδώλιο του νάνου πίστευαν οι Αρχαίοι πως έδινε προφύλαξη στον κάτοχό του από τις κακοποιές επιδράσεις. Η κ. Καραμήτρου – Μεντεσίδου θα αναφερθεί και στην ανασκαφή, που έγινε στη θέση «Κεραμαριό Παλιουριάς» του Δήμου Δεσκάτης. Στο Δυτικό λόφο της περιοχής βρέθηκαν συνολικά 102 τάφοι μέσα σε δύο χρόνια!

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν φέτος 39 ταφές, εκ τις οποίες μόνο οι 3 ήταν ασύλητες. «Ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν τόσο το σύνολο των πήλινων αγγείων, που δείχνουν τη δυναμική ενός τοπικού εργαστηρίου, όσο και τα κοσμήματα, καθώς και άλλα εξαρτήματα. Στα δύο χάλκινα αγγεία προστέθηκαν μία χάλκινη κοτύλη, η οποία για πρώτη φορά εντοπίζεται στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, με συμπαγείς-χυτές λαβές και βάση, καθώς και χάλκινη λαβή κύλικος». Τα τέσσερα νομίσματα του νεκροταφείου στον Δυτικό Λόφο ήταν τρία του Φιλίππου Β΄ με μορφή Απόλλωνα στον εμπροσθότυπο και ιππέα στον οπισθότυπο (β΄ μισό 4ου αι. π.Χ.) και ένα του Φαρσάλου (β΄ μισό 5ου αι. π.Χ.) με κεφαλή Αθηνάς με κορινθιακό κράνος κατά τρία τέταρτα στον εμπροσθότυπο και στον οπισθότυπο Αχιλλέας έφιππος προς τα δεξιά ακολουθούμενος από τον πεζό Πάτροκλο που μεταφέρει τα όπλα και επάνω την επιγραφή «Φαρσαλίων».

Θετικές προοπτικές

Η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην κοντινή περιοχή του Ιλαρίωνα από την ΔΕΗ πρόκειται να αλλάξει ριζικά το οικοσύστημα και το ανάγλυφο της περιοχής. Η λίμνη που θα δημιουργηθεί θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής με την ενασχόληση των κατοίκων με δραστηριότητες συναφείς με την λίμνη. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Έργου θα παράγει 413 GWh ετησίως. Το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του υπολειπόμενου Έργου ανέρχεται σε 161.410.000 ευρώ περίπου.
Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Δέλτα του Αλιάκμονα....

Χάρτης: 

Λάριο, Κοζάνη