Κατάκαλη Γρεβενών

Γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα, όπου κατοικούν γύρω στους 250 Χασιώτες της περιοχής Φιλουριάς. Σε έγγραφα της Μονής Ζάβορδας αναφέρεται ως Κατακαλού. Βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καρπερού, σε υψόμετρο 540 μέτρα και ανήκει στο Δήμο Χασίων. Δύο μικρά ποτάμια ρέουν εδώ. Η Ποταμιά μήκους 15 χιλιομέτρων, που ενώνεται με τη Σιούτσα και χύνονται κατόπιν αμφότερα στον Αλιάκμονα και η «Καραβίδα» μήκους 15 χιλιομέτρων, που πηγάζει από την περιοχή του Γηλόφου. Εκεί υπάρχουν μικροκαταρράκτες και ένα μικρό τεχνητό γεώφραγμα, που δημιούργησε τεχνητή λίμνη βάθους περίπου 20 μέτρων, όπου διαβιούν κεφάλια, μπράνες και είδη πάπιας.

Εντυπωσιακή είναι η διαδρομή προς την Κατάκαλη με τις απλωμένες γεωργικές καλλιέργειες. Πολύ ωραία θέα προς την περιοχή Φιλουριάς, Βουνάσας και Χασίων έχει κάποιος από την κορυφή του Προφήτη Ηλία (700 μέτρα), 2 χιλιόμετρα νότια. Μέσω δασόδρομων μπορεί να διασχίσει κανείς το πανέμορφο δρυόδασος, που καλύπτει τη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι της Κατάκαλης ονομάζουν την πηγή Σιούτσα «Φλεγόμενο νερό», γιατί μαζί με το νερό της αναδύεται και αέριο που φλέγεται.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1600), με την αρχιτεκτονική της μορφή, τις παλιές τοιχογραφίες και τις εικόνες παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης, στην «Καραβίδα» σώζονται τα ερείπια από το νερόμυλο του Φασούλα, που χτίστηκε γύρω στο '30 και στη «Σιούτσα» από τον παλιότερο νερόμυλο του Λιόλιου. Στην πλατεία της κοινότητας μπορεί κανείς να δροσιστεί στην όμορφη «βρύση Μαρμαριά», που κατασκευάστηκε το 1960. Το βράδυ στις 23/4 στα καφενεία της Κατάκαλης πραγματοποιείται ωραίο πανηγύρι υπό τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας. Το πρωί της ίδιας ημέρας μετά τη Λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία, ακολουθούν χοροί και τραγούδια γύρω απ' αυτή.

Στην επίσκεψή σας στην Κατάκαλη ενδιαφέρον θα ήταν να επισκεφθείτε την πηγή Σιούτσα, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την κορυφή του Προφήτη Ηλία και να επιδοθείτε σε πεζοπορία στα δρυοδάση της περιοχής. Μη χάσετε το πανηγύρι στις 23/4.

Χάρτης: