Άνοιξη Γρεβενών

Άνοιξη ή Γριά (ή και Γκρέους).

Η Άνοιξη είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με πολύ φυσική ομορφιά που βρίσκεται στην εθνική οδό Γρεβενών-Καλαμπάκας 34χλμ από την πρωτεύουσα του νομού.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πόντιοι που ήρθαν από τον Πόντο μετά το 1922. Η παράδοση αναφέρει πως πριν το 1922, 3χλμ δυτικά υπήρχε ο οικισμός <καλύβια> όπου ζούσαν οι κολίγοι που δούλευαν στο τσιφλίκι του Αγά της περιοχής και οι οποίοι μετοίκησαν στην θέση <Αη-Λιάς> όταν ήρθαν οι πόντιοι. Ο οικισμός εκείνος κάηκε από τους Ιταλούς και οι κάτοικοι του μετακινήθηκαν στη θέση Άγιος Δημήτριος, δυστυχώς και ο νέος οικισμός κάηκε από τους Γερμανούς. Μετά από το γεγονός αυτό οι κάτοικοι μετοίκησαν στη σημερινή θέση και το 1964 ο οικισμός τους ονομάστηκε <Άνοιξη>.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ένα χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού, εικόνες της οποίας φυλάσσονται στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Επίσης 4 χλμ δυτικά συναντάμε την εκκλησία του Αη-Λια. Οι πέτρινες βρύσες είναι πραγματικά στολίδια και προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών. Στην Άνοιξη υπάρχουν 4 βρύσες, εκ των οποίων οι δύο κατασκευάστηκαν με λαξευτή πέτρα το '22 και το '50 αντίστοιχα. Απ' αυτές γινόταν παλιά η ύδρευση του οικισμού. Οι άλλες δύο βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο και είναι σύγχρονες. Το νερό τους έρχεται από μια παλιά βρύση στον Προφήτη Ηλία. Στη θέση «Κούγκι» 1-1,5 χιλιόμετρο βόρεια της Άνοιξης, υπάρχει τσιμεντένια βρύση του '64. Από την κορυφή «Αϊ-Λιας» (750 μέτρα) 4 χιλιόμετρα δυτικά της Άνοιξης, είναι εκπληκτική η θέα προς Καρπερό και Βέντζια. Στη θέση «Βαρκά» 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της Άνοιξης, λόγω γεωφράγματος έχει δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη, βάθους 17 μέτρων.

Χάρτης: